Okuyucular soruyor: Kara Para Aklamak Ne Demek?
Contents
- 1 Kara para ne anlama geliyor?
- 2 Kara para aklama olayı nedir?
- 3 Kara para aklamak suç mu?
- 4 Kara para aklama cezası ne kadar?
- 5 Para yıkama ne demek?
- 6 Yasal olmayan para nedir?
- 7 Suç Gelirlerinin Aklanmasında bankaların sorumlulukları nelerdir?
- 8 Suç geliri ne demek?
- 9 Tabela Bankası ne demek?
- 10 Kara para aklama nasıl yapılır?
- 11 Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama cezası nedir?
- 12 Şirinler yöntemi nedir?
- 13 Oncul suc nedir?
- 14 Öncül suç grupları nelerdir?
- 15 Aklama sürecinin hangi aşamasında suç gelirini yasadışı kaynağından ayırmak için sıklık karmaşıklık hacim açısından yasal işlemlere benzeyen bir dizi işlem yapılır?
Kara para ne anlama geliyor?
Kara para genel anlamı ile kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, fuhuş, yasadışı silah transferi, yolsuzluk, vergi kaçırma gibi suçlardan elde edilen malvarlığıdır.
Kara para aklama olayı nedir?
Para aklama, çok genel tanımı ile, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerinin yasal olmayan kaynağının gizlenmesi amacıyla meşru bir kaynaktan elde edilmiş gelir gibi gösterilmesi yönündeki işlem ve eylemlerdir. Birinci gaye kara paranın elde edilmesi amacıyla işlenen öncül suçtan (predicate offence) uzaklaşmaktır.
Kara para aklamak suç mu?
Örgütlü kara para aklama suçunun cezası; 6 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 40 bin güne kadar adli para cezasıdır.
Kara para aklama cezası ne kadar?
KARA PARA AKLAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR? Bu suçun temel şekli için öngörülen yaptırım; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezasıdır.
Para yıkama ne demek?
Bu deyim İngilizcede “ money laundering” yani “ para yıkamak” şeklinde kullanılmaktadır. Yasa dışı yollarla elde edilmiş büyük miktarda paranın yasal bir kaynak veya bir etkinlik sonucu elde edilmiş gibi görünmesini sağlamak amacı ile yapılır.
Yasal olmayan para nedir?
Yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen paranın yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterilerek sistem içine dahil edilmesine kara para aklama denir. Burada amaç devletin bu parayı nereden buldun sorusuna resmi kanallar üzerinden cevap yaratabilmektir.
Suç Gelirlerinin Aklanmasında bankaların sorumlulukları nelerdir?
Banka suç gelirlerinin aklanmasını ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki mevzuat gereği müşterilerin kimliklerinin tespiti, beyan edilen adreslerin kaydı ve bankanın iç uygulamalarına özgü ilave tanıtıcı bilgi ve belgelerin temin edilmesi ve bu bilgilerin doğrulanmasına, kayıtların fiziki ve/veya elektronik
Suç geliri ne demek?
Suç geliri yasaların suç saydığı fiillerden elde edilen her türlü ekonomik menfaat ve değer olarak ifade edilebilir. Sözlük anlamıyla “yasa dışı yollardan sağlanan kazanç” olarak tanımlanan suç geliri, kirli para gibi terimlerle de anılmaktadır.
Tabela Bankası ne demek?
Tabela Banka, kara para aklama ve diğer gayri resmi işlemler için kullanılan adı olan ama kendisi olmayan bankayı ifade eder.
Kara para aklama nasıl yapılır?
Kaç çeşit aklama yöntemi bulunmaktadır?
- Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması,
- Şirinler (smurfing) yöntemi,
- Parçalama (structuring) yöntemi,
- Vergi cennetleri (off-shore),
- Paravan (Kağıt üstündeki) ya da hayali şirketler,
- Oto-finans borç yöntemi (Loan-back),
- Döviz Büroları,
- Kumarhane ve Gazinolar,
Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama cezası nedir?
(2) (Ek: 26/6/2009 – 5918/5 md.) Birinci fıkradaki suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, bu suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şirinler yöntemi nedir?
Şirinler yöntemi büyük tutarlı yasadışı fonların, dikkat çekmemek ve resmi raporlama eşiklerinden kaçınmak amacıyla çok sayıda kişi adına açılmış hesaplara bölünerek yatırılmasıdır. Zira bazı ülkelerde belirli tutarların üzerindeki nakit işlemlerin bildirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Oncul suc nedir?
Aklamaya konu malvarlığı değerinin bir suçun işlenmesi sonucu ortaya çıkması, suçtan kaynaklanması gerekir. İşte bu suç gelirine kaynaklık eden suçlara “ öncül suç ” (9) denilmektedir.
Öncül suç grupları nelerdir?
FATF tarafından belirlenen öncül suç kategorileri aşağıdaki gibidir[13]:
- Organize suç örgütü üyeliği.
- Haraç, şantaj.
- Terörün finansmanı dahil terörizm,
- İnsan ticaretive göçmen kaçakçılığı,
- Çocukların cinsel istismarı dahil cinsel istismar,
- Narkotik ve psikotropik maddelerin yasadışı ticareti,
- Yasadışı silah ticareti,
Aklama sürecinin hangi aşamasında suç gelirini yasadışı kaynağından ayırmak için sıklık karmaşıklık hacim açısından yasal işlemlere benzeyen bir dizi işlem yapılır?
Ayrıştırma (Layering) Aşaması Bu aşamada paranın yasadışı kaynağından uzaklaştırılması için sıklık, karmaşıklık ve hacim açısından yasal işlemlere benzeyen bir dizi mali işlem yapılmaktadır. Böylece denetim mekanizması aşılmaya çalışılmaktadır.